Λάτρης του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, ο γιατρός Νίκος Καβρίκας, μας παραχώρησε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Πραγματικός χείμαρρος, απίστευτες γνώσεις, κατασταλαγμένες απόψεις και τεκμηριωμένες προτάσεις. Εμείς απλά τον παρακολουθούσαμε να ξεχύνεται ορμητικά, βγάζοντας μία απίστευτη άγρια ομορφιά όπως είναι το πραγματικό πρόσωπο της φύσης. Όταν σε αξιώνει ο Θεός στο διάβα σου να συναντάς χείμαρρο, απλά κάθεσαι στην άκρη και απολαμβάνεις. Ποτέ δεν επεμβαίνεις και δεν επιχειρείς να βρεθείς μπροστά του. Την ομιλία του την χωρίσαμε σε ενότητες.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ
"Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις ομάδες, είναι απίστευτες έως τραγικές. Δεν υπάρχουν χρήματα, οι παραδοσιακοί χορηγοί άρχισαν να αραιώνουν. Οι γηπεδικές εγκαταστάσεις χάλια. Γήπεδα που πριν κάποια χρόνια ήταν νταμάρια, λατομεία να το πω και στα οποία ειδικά στην ΕΠΣΑ φιλοξενούνται τέσσερις και πέντε ομάδες με τις ακαδημίες τους. Δεν υπάρχουν βοηθητικά, ιατρεία, τουαλέτες, ασφαλείς κερκίδες. Δεν υπάρχουν γυμναστήρια, μπάλες ακόμη και νερά πολλές φορές. Γραμμές σβηστές, αλλά ας σταματήσουμε εδώ, όλοι τα ξέρουν, όλοι τα θίγουν και τίποτα δεν γίνεται ποτέ".
ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
"Οι παράγοντες κάνουν θεάρεστο έργο. Είναι αυτοί που μπορούν να σταματήσουν το παιδί από τον κατήφορο, τα πονηρά στέκια εννοώ. Είναι αυτοί που συντηρούν μια ομάδα. Μακριά από τη δημοσιότητα και "κλέβοντας" τον προϋπολογισμό της οικογένειας τους. Ρυθμίζουν τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις με γνώμονα τις συλλογικές υποχρεώσεις. Το ερασιτεχνικό είναι προέκταση της κοινωνίας μας, της νεολαίας μας και που καλούνται να λύσουν οι παράγοντες. Αυτοί σε κάθε ομάδα είναι δύο τρεις που κάνουν τα πάντα όλα. Έφοροι, γυμναστές, γιατροί, οδηγοί κτλ".
ΙΑΤΡΙΚΗ
"Προσοχή μεγάλη στους ηλικιακά μεγάλους παίκτες 35-40 χρονών που παίζουν. Προσοχή μεγάλη ποίος παίζει και γιατί παίζει. Τίποτα στην τύχη τους. Μην πάρουμε κανένα οικογενειάρχη παίκτη στον λαιμό μας. Όχι στις μεταγραφές παικτών με ιατρικό θέμα. Επιτρέψτε μου αυτή την ευαισθησία γιατί είμαι γιατρός. Χρειάζεται οι να ενημερώνονται από επισκέπτη γιατρό. Σώζονται ζωές όταν γνωρίζεις τα βασικά".
ΠΑΙΔΕΙΑ
"Ο καθαρά αθλητισμός είναι μέσον αγωγής και παιδείας. Είναι μεγάλο σχολείο. Σε ωριμάζει, ένα 14χρονο παιδί που αθλείται μπαίνει σε ένα κανάλι. Μαθαίνει να προπονείται, να κοιμάται νωρίς, να τρέφεται σωστά. Δείτε πως αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα από ένα άλλο συνομήλικο του παιδί, αδιάφορο με τον αθλητισμό. Πρέπει λοιπό όλοι να ασχολούνται. Μικροί, μεγάλοι, χοντροί, λεπτοί, ψηλοί, κοντοί, αλλά με προπονητές παιδαγωγούς, με πτυχίο. Αυτό το τονίζω, επιστήμονες".
ΥΒΡΙΣΤΕΣ
"Στους τριάντα οι σαραντατέσσερις είναι άνεργοι. Αυτοί λοιπόν πηγαίνουν στο γήπεδο να εκτονωθούν, να βγάλουν τα απωθημένα τους, δημιουργούν φασαρίες. Σκέψου ένα 17χρονο που έκανε ένα λάθος και το βρίζουν. Τότε από ήρεμο παιδί, γίνεται αγρίμι. Όμως και οι γονείς στην κερκίδα που βλέπουν το γεγονός. Παίρνουν τα παιδιά τους και φεύγουν ή στην χειρότερη συμπλέκονται σε ομηρικούς καυγάδες".
ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
"Μου είπε προπονητής μία απίστευτη ατάκα. Οι διαιτητές και οι βοηθοί είναι μέρος του παιχνιδιού, όπως είναι και οι παίκτες, οι προπονητές, οι παράγοντες. Και αυτοί κάνουν λάθος, αρκεί να είναι ανθρώπινο κι όχι με δόλο. Το τελευταίο φαίνεται από ένα έμπειρο μάτι. Ο διαιτητής αν δεν είχε την κόκκινη κάρτα , δεν θα έβγαινε κανείς. Ζούγκλα".
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
"Δοκάρι και μέσα, μένει ο προπονητής. Δοκάρι και έξω, φεύγει ο προπονητής. Το ποδόσφαιρο έχει συγκεκριμένους χώρους και ο καθένας στον χώρο του. Ο προπονητής προπονητής κι ο γυμναστής γυμναστής. Δεν αποθεραπεύει ο προπονητής τραυματία παίκτη γιατί σίγουρα θα του κρεμάσει τα παπούτσια. Όχι στους παλαίμαχους παίκτες που κάνουν τον προπονητή και πλαφόν στο όριο ηλικίας. Που πας όταν είσαι 65-70 χρονών. Κοίτα πίσω σου τι έρχεται, τι βγαίνει. Φτάνει, αρκετά, τέλος".
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
"Το μέλλον του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου είναι οι ακαδημίες, το φυτώριο. Εδώ χρειάζεται προπονητής-παιδαγωγός. Να γνωρίζει τα παιδιά με το μικρό τους όνομα, την οικογενειακή τους κατάσταση, να κρατάει επαφές με τους γονείς. Να μπορεί να διαβλέπει τα ποδοσφαιρικά στοιχεία στο κάθε παιδί και ανάλογα να φέρεται και σε αυτόν που παίζει και στον αναπληρωματικό".
ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
"Παίρνεις παίκτη που ήταν κάποτε όναμα, αλλά τώρα σου βγαίνει παλτό. Παίρνεις παίκτη από το Άργος, τη Κόρινθό, τη Βοιωτία, που θα μείνει, ποιος θα πληρώσει το σπίτι, το φαγητό. Γιατί αυτό, τι θα κερδίσεις; Στροφή στα δικά σου παιδιά".
ΜΙΚΡΟΙ
"Τι εννοούμε μικρούς; Ο 96αρης και ο 97αρης είναι μικροί; Ένας 22χρονος είναι μικρός; Αυτός μπορεί να έχει παντρευτεί και να έχει δυο παιδιά. Να παίζουν τρεις μικροί και τρεις ακόμη μικροί να υπάρχουν στον πάγκο. Να γίνεται αλλαγή μικρός με μικρό, να μη βγαίνει 16χρονος και να μπαίνει 42χρονος, έλεος. Να μην βλέπουμε προπονητές που στο πρώτο εικοσάλεπτο έχουν κάνει αλλαγή και στους τρεις μικρούς. Να υπάρχει πλαφόν στην ηλικία προς τα επάνω. Δεν μπορείς να παίζεις σαράντα χρονών. Στην ΕΠΣΑ παίζεις μέχρι τριανταέξι χρονών. Το ερασιτεχνικό εξ ορισμού είναι ο χώρος των νέων".
Γ' ΕΘΝΙΚΗ-ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
"Πρωτάθλημα πολύ δύσκολο και οικονομικά δυσβάστακτο, πολλές μετακινήσεις. Ταξίδια και παραμονές. Για το πάτωμα της Γ' Εθνικής απαιτείται ένα μπάτζετ 130.000.χιλ. ευρώ. Πόσο θα αντέξεις; Φέτος έπεσε μια ομάδα, του χρόνου που θα πέφτουν επτά; Ποια θα σωθεί; Που οι περισσότερες παίζουν πάνω στην γραμμή. Ξέρεις πόσο επώδυνος είναι ο υποβιβασμός στο τοπικό; Αν δεν έχεις μαγιά, υποδομές εννοώ, τότε δεν επανέρχεσαι ποτέ. Δες πέρσι έπεσαν επτά ομάδες, από αυτές καμία δεν επανήλθε, αλλά και στο τοπικό δεν πρωταγωνιστούν. Εξαντλήσε οικονομικά αν πέσεις από την Γ' Εθνική. Ενώ στο τοπικό ο υποβιβασμός είναι λιγότερο επώδυνος. Δεν χάνεται η ομάδα όταν υποβιβάζεται".
Δημήτρης Παρίσης
dimitrisparisis@hotmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου