Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

ΣΑΚΗΣ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑΛΕΝΤΟ

Κλείνουμε την έρευνα για το τι είναι ταλέντο με τον Μεσσήνιο προπονητή, έμπειρο και καταξιωμένο Σάκη Τασσόπουλο, ο οποίος μας πρότεινε να ασχοληθούμε δημοσιογραφικά με το θέμα "τι είναι ταλέντο". 





Αξιολόγηση του ταλέντου


"Πρώτον παίζει ρόλο καθοριστικό η προσωπικότητα του, δηλαδή να τον χαρακτηρίζει η θέληση, το θάρρος, οι πρωτοβουλίες στη διάρκεια του ματς, η αποφασιστικότητα, η αυτοπεποίθηση, οι ηγετικές ικανότητες. Αυτό είναι ένα πακέτο που το έχουν μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, παίκτες.



Ας το αναλύσουμε να μάθει και ο κόσμος, αλλά και ο ίδιος ο παίκτης αν πληρεί τις προδιαγραφές. Πρέπει να είναι ευφυής. Να προβλέπει την κάθε κίνηση και συμπεριφορά συμπαικτών και αντιπάλων. Να έχει γρήγορη αντίληψη, οπτικό πεδίο ευρύ, αξιολόγηση των δρώμενων εντός του γηπέδου και συγκέντρωση στο ματς. Να είναι συνεργάσιμος, όχι ατομιστής και εμψυχωτικός και συντονιστής διαφόρων ενεργειών μεταξύ των συμπαικτών του.

Να είναι ταχύτατος, να καλύπτει γρήγορα μια απόσταση.

Να αντιδρά ταχύτατα, σε ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα. Στις οδηγίες προπονητή (φύγε-σουτ-μείνε).

Να ενεργεί άμεσα και αποτελεσματικά στο παιχνίδι.

Να είναι επιδέξιος, εννοείται να έχει την προσποίηση-εκκίνηση, ισορροπία στις στροφές, στο σουτ προσανατολισμό.

Τεχνική, να μπορεί να κάνει επιτυχημένες ενέργειες με την μπάλα (κοντρόλ-σουτ-σέντρα-μεταβίβαση-κεφαλιά-ντρίπλα), γνώσεις και άψογο χειρισμό της μπάλας. 

Φυσική κατάσταση, να μπορεί να παράγει έργο, δηλαδή αντοχή, δύναμη, ταχύτητα, ευλυγισία, ελαστικότητα.

Έμμεσοι παράγοντες, ηλικία, ανάστημα, σωματοδομή".




Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Σάκη Τασσόπουλο για την ιδέα που είχε και που έκλεισε το θέμα, συνοψίζοντας και τους τρεις προηγούμενους καταξιωμένους προπονητές, βοηθώντας μας να καταλάβουμε τον ορισμό "τι είναι ταλέντο".


Ο Σάκης γνωρίζει να οργανώνει και να κτίζει ομάδες γύρω από ένα όντως ταλέντο. Η διαδρομή του Σάκη στην προπονητική είναι γνωστή και κάθε σχόλιο είναι "λίγο" μπροστά στο έργο του.

Δημήτρης Παρίσης
dimitrisparisis@hotmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου