Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΘΛΟΥΝΤΑΙ

γράφει ο Δημήτρης Παρίσης
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι γονική υπόθεση η προσέλευση και η παραμονή των παιδιών στο ποδόσφαιρο. Η στάση των γονιών είναι καθοριστική για την πορεία των παιδιών τους. Χρειάζεται ωστόσο να αποφευχθούν συμπεριφορές και αντιλήψεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εμείς δίνουμε βήμα σε προπονητές που έχουν γράψει ιστορία στο θέμα ακαδημιών. Ας τους προσέξουμε.




ΗΛΙΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ "ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΙΣ"




"Είναι μέγα θέμα ο ρόλος των γονιών κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, των αγώνων αλλά και εκτός δραστηριοτήτων. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι μεγάλο αγκάθι η συμπεριφορά των γονιών στην πρόοδο των παιδιών. Έχω δει παιδιά με πολύ μεγάλο ταλέντο να μην έχουν ανάλογη εξέλιξη και ο λόγος είναι η συμπεριφορά των γονιών τους. Η γνώμη μου είναι ότι οι ρυθμιστές για την καλή ή κακή συμπεριφορά των γονιών, είμαστε εμείς οι προπονητές. Πρώτος στόχος λοιπόν ενός προπονητή είναι να εκπαιδεύσει πρώτα τους γονείς. Για αυτό θα πρέπει να ορίσει τακτικές συναντήσεις μαζί τους, όσες τέλος πάντων χρειάζεται, για να τους καταστήσει σαφέστατα ποιος είναι ο ρόλος τους στις προπονήσεις, στους αγώνες αλλά και στο σπίτι.


 Να τονίσει ότι η συμπεριφορά τους πρέπει να είναι υποστηρικτική. Ακόμα δε περισσότερο στις άσχημες στιγμές (ήττα σε αγώνα, ολιγόλεπτη συμμετοχή του παιδιού, η άσχημη αγωνιστική μέρα του μικρού σε αγώνα ή προπόνηση). Να μην έχει κριτικό στοιχείο ο λόγος τους ακόμα απέναντι στο παιδί, στον προπονητή, στους συμπαίκτες του παιδιού και πάνω από όλα να μην βγάζουν τα απωθημένα τους πάνω στο παιδί.


 Κάποιοι γονείς δεν συμφωνούν με όσα αναφέρω και δημιουργούν θέμα κινούμενοι από...αγάπη (κάτι το φυσιολογικό), διότι δεν ξέρουν την προπονητική. Αυτοί καλύτερα να απομακρύνονται. Εν κατακλείδι θεωρώ, ότι το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στις ακαδημίες από τις λάθος συμπεριφορές των γονιών προς διοίκηση, προπονητές, ομάδα κτλ, μπορεί να λυθεί μόνο από τους προπονητές που θα αισθάνονται υποχρεωμένοι ότι πρώτα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους γονείς για τον σωστό τρόπο που πρέπει να λειτουργούν".







Ο Ηλίας Τριανταφύλλου είναι ειδικός στην ανακάλυψη και δημιουργία ταλέντων. Δικά του παιδιά αγωνίζονται σήμερα σε επαγγελματικά και μη, επίπεδα. Έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο στις ακαδημίες του Παμπαιανικού. Έχει έμπειρη ματιά και οι γνώσεις του είναι αναμφισβήτητες. Είναι μέλος του συνδέσμου προπονητών Ανατολικής Αττικής.






Δημήτρης Παρίσης
dimitrisparisis@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου