Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

ΣΤΑΘΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΜΕ ΠΑΡΟΝΟΜΟΜΑΣΤΗ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ






Αν θέλεις να μάθεις κάτι και να είναι σωστό, ρώτησε έναν παλιό. Λέει ένα σοφό γνωμικό. Ο παλιός για εμάς είναι ο Στάθης Σταθόπουλος ένας έμπειρος και καταξιωμένος τεχνικός υψηλοτάτου επιπέδου, που πλησιάσαμε για να μας πει τα πράγματα με το αληθινό όνομα τους όσον αφορά την προπονητική.


Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ



"Προπονητής είναι ο προϊστάμενος του αγωνιστικού τμήματος του ποδοσφαίρου. Πρέπει να είναι παιδαγωγός, φιλομαθής, κόουτς και πατέρας".


ΦΙΛΟΜΑΘΗΣ



"Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται ραγδαία. Ο προπονητής δεν πρέπει να μένει στις γνώσεις της σχολής που απέκτησε tο δίπλωμα του. Πρέπει να παρακολουθεί και τα συνέδρια προπονητικής. Τα συνέδρια είναι επιμορφωτικά, αναγκαία και επιβεβλημένα. Επιμορφωτικά διότι μαθαίνεις αλλά και τεστάρεις αυτά που ξέρεις αν είναι ορθά.
 Άρα, για την εξέλιξη του προπονητή είναι  αναγκαία και χρήσιμα και τολμώ να πω ότι πρέπει να επιβάλλονται, δεν πρέπει να μένει κανείς στάσιμος από γνώσεις. Είναι τόσο σημαντικό ένα συνέδριο που θα πρότεινα αν κάποιος δεν παρακολουθήσει το πενήντα τοις εκατό των συνεδρίων που θα γίνουν σε βάθος μίας τριετίας, να μην έχει δικαίωμα να εργαστεί. Δεν μπορεί  να μπαίνουν μαζί στην αγορά εργασίας ο μελετηρός και ο οκνηρός προπονητής".



ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ



"Αυτό ισχύει στις μικρές ηλικίες, γιατί στους μεγάλους μπορεί να γίνεις και θηριοδαμαστής. Ο παιδαγωγός είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο και πρέπει να είναι συνεπής. Τα παιδιά δεν τα ξεγελάς. Το παιδί αντιλαμβάνεται ακόμη και σε πιο βαθμό ασχολείσαι μαζί του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν τα 13 ή τα 14 χρόνια δεν διώχνουμε κανένα παιδί. Έγκλημα θα κάνουμε εάν κόψουμε τη μπάλα σε έναν 13χρονο.
 Αν τον απορρίψεις εσύ, ίσως τον έχουν απορρίψει στο σχολείο ή και οι γονείς του. Τότε αυτό στα δεκαέξι του θα πετάξει μολότοφ. Άρα, τα γυμνάζουμε όλα, τους βάζουμε έναν βαθμό δυσκολίας και βλέπουμε πως ανταποκρίνονται. Ποτέ ο προπονητής δεν φωνάζει, δεν χειρονομεί, δεν χάνει την ψυχραιμία του γιατί η συμπεριφορά του επηρεάζει την ομάδα".



ΚΟΟΥΤΣ




"Κόουτς συνήθως e;inai κατά ενενηνταεννιά τοις εκατό ο προπονητής σε επαγγελματικό επίπεδο. Εκεί υπάρχει τεχνικό επιτελείο αποτελούμενο από δέκα άτομα. Προπονητής τερματοφυλάκων, προπονητής για αμυντικούς, για κεντρώους, για επιθετικούς, βοηθός προπονητή, γυμναστής κοκ. Αλλά το σπουδαιότερο είναι το κομπιούτερ, αυτό δουλεύει το μυαλό των παικτών. 
Υπάρχει παίκτης που είναι παικτούρα, αλλά νοητικά δεν μπορεί να διαβάσει το παιχνίδι, να ανταποκριθεί στις ανάγκες του. Π.χ ο Σακίρι έφυγε από τη Μπάγερν, τον έδιωξε ο Γκουαρντιόλα γιατί δεν αντιλαμβανόταν αυτό που παιζόταν. Ποιος τεχνικός θα μπορούσε να πει αυτή τη διαπίστωση για έναν τοπ παίκτη. Άρα, πληρώνεις πέρα από την ικανότητα και το μυαλό του παίκτη. Έτσι δικαιολογείται η υψηλή κοστολόγηση σε μια μεταγραφή".


ΠΑΤΕΡΑΣ




"Πρέπει να μαθαίνουμε στους παίκτες την αδικία, η οποία είναι σύμφυτη με το ποδόσφαιρο. Πως θα διαχειριστείς την άδικη κάρτα, την αποβολή, το λάθος πέναλτι, την άδικη ήττα. Είναι πανεπιστημιακό μάθημα η αδικία στα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, διδάσκεται. Η δουλειά του προπονητή-πατέρα είναι και έξω από το γήπεδο, δεν πρέπει να εφησυχάζεις αλλά να επαγρυπνείς".


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



"Τι κάνεις όταν σε φωνάζουν σε μια ομάδα, εν όψει επικείμενης συνεργασίας. Ρωτάς τον πρόεδρο τι ζητάς από μένα; Ζητώ αυτό. Τι δίνεις για να υλοποιηθεί αυτό; Εάν εσύ ικανοποιηθείς, οφείλεις να αναπτύξεις το πλάνο που θα ακολουθήσεις για να υλοποιήσεις αυτό που σου ζήτησε ο πρόεδρος".


ΟΜΑΔΑ ΑΠΕΙΘΑΡΧΗ



"Εάν πρέπει να δουλέψεις, παρόλο που γνωρίζεις την κατάσταση της ομάδας, θα πρέπει να ζητήσεις τη συνεργασία της διοίκησης. Όχι μόνος σου, ποτέ. Δεν διώχνεις παίκτη, είναι το μόνο εύκολο. Εάν τιμωρήσεις παίκτη κι αυτός χαϊδεύεται από τη διοίκηση, τότε σπάει ο δεσμός της οικογένειας, είναι πολύ δύσκολη αυτή η περίπτωση".



ΔΙΑΔΟΧΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ




"Όταν διαδέχεσαι προπονητή μεσούσης της σεζόν  δεν πρέπει να κάνεις διαπιστώσεις. Σηκώνεις τα μανίκια και δουλεύεις, μπαίνεις στο χορό και χορεύεις. Κάποιοι άλλοι πριν από σένα έκαναν διαπιστώσεις για αυτό είσαι εσύ εκεί. Μην παίρνεις τη δουλειά λοιπόν και κατόπιν κάνεις κριτική, εκτός αν είσαι ευκαιριακός προπονητής".


ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ




"Πολλοί πιστεύουν ότι γρήγορα μπορούν να ανέβουν ψηλά, το σωστό είναι να έχεις φιλοδοξία, να στοχεύεις δηλαδή ψηλά, αλλά να ξέρεις ότι πρέπει να ανεβαίνεις σκαλί σκαλί. Είσαι στο C; Θα μάθεις καλά για το C κι ύστερα θα μπας στο Β κοκ. Χρειάζεται δουλειά, πολλή δουλειά και λίγο ακόμα δουλειά και να έχεις και αστέρι να αρπάξεις την ευκαιρία όταν σου παρουσιαστεί. Αυτά όλα όταν προσπαθείς να ανέβεις με θεμιτά μέσα".


ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΝΕΛΙΞΗ 




"Μπαίνουν στη δουλειά άτομα χωρίς να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, αλλά αυτό γίνεται γιατί βολεύει πολλούς κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαμορφώνει κακή εργασιακή κατάσταση. Προσοχή όμως, οι παίκτες θα σε αποκαθηλώσουν γιατί μόνος σου θα αποδείξεις την ανικανότητα σου και τότε φίλε μου θα πέσεις με μεγάλο θόρυβο". 


ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ




"Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο συρρικνώνεται. Έχουμε 32-36 ομάδες επαγγελματικές σε δύο κατηγορίες Α΄ και Β΄  Εθνική. Στις μισές από αυτές είναι ξένοι προπονητές. Αντιλαμβάνεσαι το εργασιακό πρόβλημα".



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ




"Ο προπονητής πρέπει να είμαι μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα, να αγαπά αυτό που κάνει. Να είναι μακρόθυμος και ευγενής. Διαχειρίζεσαι ψυχές και ότι κάνεις καταγράφεται. Στην ομάδα ο προπονητής πρέπει να εμπνέει. 

Στην Εθνική ομάδα που είναι και καλύτερη ο προπονητής εκεί είναι διαχειριστής.  

Παίζει και δεν παίζει ρόλο η φήμη σε έναν προπονητή. Ειδικά όταν είναι φτιαχτή. 

Όταν δουλεύουν ελβετικό ρολόι όλα σε μια ομάδα, τότε η ηθική ικανοποίηση σε έναν προπονητή δεν πληρώνεται με τίποτα. Άρα, συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε τι πρέπει να είναι ο προπονητής. Άρχοντας και σοφός, μαέστρος και αυστηρός όσο πρέπει, σιωπηλός όπου χρειάζεται, λαλίστατος όταν χαλαρώνει. Να διαθέτει αετίσιο μάτι για να προλαβαίνει τις στραβές την ώρα του ματς, άγρυπνος για να διασφαλίζει τη συνύπαρξη  των ετερόκλητων παικτών.

Και μην ξεχνάτε ότι ο Έλληνας προπονητής είναι ο καλύτερος από όλους, γιατί έχει την αναζήτηση και ψάχνεται επειδή δεν έχει τίποτα έτοιμο. Ενώ ο ξένος προπονητής δουλεύει βάσει πρωτοκόλλου με ελάχιστες εξαιρέσεις".




Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Στάθη Σταθόπουλο για αυτή την χειμαρρώδη και άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη περί προπονητικής που έγινε στο στέκι του "CΑFΕ 12" του φίλου του Τάκη Κιρμουτσέλη στην Αγ. Παρασκευή. Η συνομιλίας μας ήταν διάρκειας ενενήντα λεπτών όσο ένας ποδοσφαιρικός αγώνας.

Δημήτρης Παρίσης
dimitrisparisis@hotmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου