Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ "Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ"

 




Ο Δημήτρης Χριστοδούλου είναι ο πρόεδρος των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών του Πανιωνίου. Παραμένει σεμνός, καταδεκτικός και πάντα προσιτός. Σε πλησιάζει πρώτος εκείνος και σου σφίγγει το χέρι σφικτά. Χαίρει της αναγνώρισης όλης της Νεοσμυρνιώτικης κοινωνίας, την οποία κέρδισε με την "διακονία" του επί της Πανιώνιας ιδέας.







-Ο Πανιώνιος και η Σμύρνη είναι αλληλένδετα συνδεδεμένοι; 

Η Σμύρνη χτίστηκε το 3.000 π. Χ. Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου έγινε κόμβος θαλάσσιων και μεσογειακών δρόμων. Επί Βυζαντίου ήταν συμβασιλεύουσα πόλη. Επί τουρκοκρατίας το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου. Η Νέα Σμύρνη δημιουργήθηκε το 1922 από τους πρόσφυγες και σήμερα θεωρείται το καλύτερο ίσως Νότιο Προάστιο της Αθήνας. Με έξοχη ρυμοτομία, με πάρκα, πλατείες και έξοδο στην θάλασσα. Ο Πανιώνιος γεννήθηκε στην Σμύρνη της Μικράς Ασίας το 1890, αλλά από το 1922 κατοικεί στην Νέα Σμύρνη. Νότια της Αττικής. Ο σύλλογος αυτά τα εκατό τριάντα ένα χρόνια περπατά μόνο με ήθος και όχι με ύφος. Η ομάδα βγάζει μία αγιογραφική αύρα, για αυτό και είναι αγαπητή στο πανελλήνιο. Δεν είναι ομάδα συνοικίας, είναι ομάδα όλων των ωραίων, αυτών που λυγίζουν αλλά και γρήγορα σηκώνονται. Με το κόκκινο και το μπλε που έχει στην εμφάνιση του πάντρεψε τις δυο πατρίδες. Το κόκκινο θα μας θυμίζει τη φωτιά που έκαψε την Σμύρνη και το μπλε το χρώμα του αττικού ουρανού που μας σκεπάζει στην Νέα Σμύρνη. Ο Πανιώνιος πατά πάνω σε τρεις αιώνες. Τον 19ο αιώνα που ιδρύθηκε, τον 20ο που ανδρώθηκε και τον 21ο αιώνα που εδώ και είκοσι χρόνια διανύουμε. 


-Ας έρθουμε στο δικό σου κομμάτι, αυτό των παλαιμάχων.

Είμαι στο Δ.Σ των παλαιμάχων δεκατρία χρόνια. Έντεκα χρόνια ως γενικός γραμματέας και τα δύο τελευταία ως πρόεδρος. Είμαστε εννεαμελές συμβούλιο, ενεργό και αγωνιστικό. Διαθέτουμε ποδοσφαιρική ομάδα και δίνουμε αγώνες όπου μας καλούν πάντα για φιλανθρωπικό σκοπό. Ως βετεράνοι, είμαστε πάντα κοντά στην ομάδα και παρακολουθούμε τα πάντα. Σήμερα είμαστε στα δύσκολα, όμως και τώρα δηλώνουμε παρών και προσφέρουμε την πείρα και την νηφαλιότητα μας. Στον σύλλογο είμαστε όλοι ένα, ο καθένας από το μετερίζι του για το καλό της πανιώνιας οικογένειας. 


-Γνωρίζω ότι οι παλαίμαχοι ετοιμάζουν δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. 

Σωστά. Στις 13 Σεπτεμβρίου ανήμερα της εορτής του επίτιμου προέδρου μας, ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου, θα δώσουμε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με τον Απόλλωνα Σμύρνης για να βοηθήσουμε τους πυρόπληκτους αδερφούς μας. Συγκεντρώνοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Οι δυο ομάδες της Σμύρνης, εμείς και ο Απόλλωνας, θα καταδείξουν για μία ακόμη φορά το κοινωνικό πρόσωπο του αθλητισμού.

 Η δεύτερη εκδήλωση θα γίνει στις 6 Οκτωβρίου, πρώτον για τα πενήντα χρόνια από την νίκη-πρόκριση της ομάδας μας επί της Ατλέτικο Μαδρίτης με γκολ του Λαγού (1971-2021) και δεύτερον για την κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου.


-Θέλω να σε συγχαρώ, διότι ξέρω ότι με δική σου πρόταση ο Μακαριστός Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος έγινε επίτιμος πρόεδρος του Πανιωνίου.

Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Το 1910 οι Τούρκοι άρπαξαν τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις στην Σμύρνη. Ο Μητροπολίτης τότε δώρισε γη και έγιναν έτσι οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις. Να σου πω ότι, οι Άγγλοι, για την συγκεκριμένη γη του πρόσφεραν εκατό χιλιάδες λίρες. Πες μου, ποιος δεν θα έπαιρνε τα χρήματα. Επίσης, υπήρξε εθνομάρτυρας και από το 1993 ιερομάρτυρας. Έχουμε λοιπόν έναν άγιο για πρόεδρο μας. Όπως δεν μας άφησε να χαθούμε δωρίζοντας μας τη γη, έτσι δεν θα μας αφήσει και τώρα στην δύσκολη αυτή καμπή του συλλόγου. Ο Πανιώνιος θα συνεχίσει γιατί είναι ιδέα. 



Δημήτρης Παρίσης

dimitrisparisis@hotmail.com


www.facebook.com/Αθλόραμα-1700213963607105

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου