Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ ΜΑΣ...ΞΕΡΑ

 


Μερικά πράγματα στη ζωή μας, είναι δεδομένα. Ο συνετός άνθρωπος, τα παρατηρεί και αποκτά γνώση. Η γνώση γεννά τη τακτική, δηλαδή την μεθοδολογία, τη στρατηγική, που απαιτείται, για να λύνει κανείς, τις όποιες εξισώσεις συναντά.

Π.χ ένα τέτοιο δεδομένο είναι και η εποχή του χειμώνα. Ο παλιός κόσμος, ασχολείτο, όλο το χρόνο προετοιμαζόμενος, για να αντιμετωπίσει την χειμωνιά. Ποια ήταν η στρατηγική του; Αποθήκευε τρόφιμα, καύσιμη ύλη, απέφευγε την έκθεση του στην ύπαιθρο και περιόριζε τις μετακινήσεις του. Ήξερε, ότι θα συναντούσε πολικό κρύο, πλημμύρες, αστραπές, νεροποντές. Όμως, δεν φοβόταν. Είχε μάθει, εκ παρατηρήσεως, ότι όλος αυτός ο κακός συρφετός, πάει πακέτο με τον χειμώνα. Έτσι, με ψυχραιμία και υπομονή, το ξεπερνούσε. 

Εδώ και κάποιες δεκαετίες, τολμώ να πω, η ανθρωπότητα ζει, σε παγκόσμιο επίπεδο, έναν πνευματικό χειμώνα. Εδώ έχουμε εκπτώσεις σε αξίες και αρχές, είναι όλα ίσωμα. Με τον πνευματικό χειμώνα πάει πακέτο η εγκληματικότητα, η λαμογιά, η κομπίνα και οι μαφιόζικες συμπεριφορές. Γινόμαστε ακροατές ή και θεατές σε ειδεχθή εγκλήματα, σε πολέμους, σε αρπαγές. 

Κάποιος σκοτώνει για μία τυρόπιτα και κάποιος άλλος σκοτώνει για 100.000 ευρώ. Το έγκλημα γίνεται με φθηνό ή ακριβό αντίτιμο. Εκ παρατηρήσεως ξέρουμε, ότι σε καιρούς παρακμιακούς αυτά συμβαίνουν. Άρα, απαιτείται ψυχραιμία, υπομονή και καθαρή ματιά. Όχι φόβος και απόγνωση. Μην φοβάστε λοιπόν, περπατάτε άφοβα. Να, στο βάθος του ορίζοντα αχνοφαίνονται πέντε-έξι γλάροι, κάπου κοντά θα υπάρχει στεριά. Κάποιος από εμάς σε λίγο θα φωνάξει: "Στα δεξιά μας...ξέρα".



Δημήτρης Παρίσης

dimitrisparisis@hotmail.com


www.facebook.com/Αθλόραμα-1700213963607105

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου