Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ

γράφει ο Δημήτρης Παρίσης
Η προετοιμασία χρειάζεται, είναι ανάγκη. Δίνεται ευκαιρία στον σύλλογο να γίνει ομάδα. Ο χρόνος που απαιτείται-σύμφωνα με τους ειδικούς- είναι 40 μέρες περίπου. «Πρέπει να σαραντίσεις», έλεγαν οι παλιοί για να βγεις στην πιάτσα (πρωτάθλημα).

Τι γίνεται στην περίοδο αυτή; Οι ποδοσφαιριστές και το τεχνικό team είναι σε καθημερινή επαφή. Εδώ το ζητούμενο είναι το πώς ο τεχνικός θα συγκεράσει  όλα αυτά τα ετερόκλητα «εγώ», που αποτελούν την ομάδα. Πώς θα γίνουν όσοι είναι θεωρητικά μέλη, να αισθανθούν πρακτικά μέλη της ομάδας. Με λίγα λόγια, πως θα αποκτήσεις ομοιογένεια, χημεία. Πως θα αναπτυχθούν οι «οικογενειακοί δεσμοί»  Μετά έρχονται τακτικές και συστήματα.


 Όμως θα μας τα πει καλύτερα ο έμπειρος και καταξιωμένος τεχνικός Βλάσης Χατζηαναστασίου, που ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας , να μας καταθέσει τις απόψεις του. Επίκαιρο θέμα καθότι όλες σχεδόν οι ομάδες ξεκινούν την προετοιμασία τους.




ΒΛΑΣΗΣ ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ «Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ»



«Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι απαιτήσεις που πηγάζουν από την προπονητική και αγωνιστική διαδικασία είναι πολυδιάστατες και πολύπλευρες. Στον προπονητή δημιουργούνται πρόσθετες υποχρεώσεις ως προς τη συνεχή ενημέρωση του και την ανανέωση των γνώσεων του, για να διαφυλάξει τη συνεχή εξέλιξη και αγωνιστική άνοδο της ομάδας του.




Η καλοκαιρινή προετοιμασία της ομάδας αποτελεί θεμέλιο λίθο στη δόμηση της φυσικής, σωματικής και ψυχολογικής ετοιμασίας του ποδοσφαιριστή. Μια προετοιμασία διάρκειας 6-7 εβδομάδων πριν την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων των ομάδων στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, είναι συνήθως επαρκής χρόνος για να μπορέσει μια ομάδα να δουλέψει πάνω σε οποιοδήποτε πλάνο έχει ο προπονητής και ο γυμναστής της στο μυαλό του. Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης των παικτών , η βελτίωση των τεχνικών και τακτικών στοιχείων, η ψυχολογική προετοιμασία των αθλητών για τις αθλητικές επιβαρύνσεις που θα λάβουν χώρα μέσα στη διάρκεια της χρονιάς, η αλληλεγγύη και οι διαπροσωπικές σχέσεις που δημιουργούν οι παίκτες μέσα απόν την καθημερινή τους επαφή  με τους συναθλητές τους , είναι στοιχεία που δουλεύονται πολύ περισσότερο  στην περίοδο της προετοιμασίας.

Για τους προπονητές-γυμναστές αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι, μαζί με αυτό της στελέχωσης του έμψυχου δυναμικού και για αυτό θεωρείται βασικό αλλά και ιδανικό να έχουν όλους τους παίκτες διαθέσιμους  από την αρχής της έναρξης της. Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης των αθλητών μέσα από την καθημερινή τους προπόνηση, η βελτίωση της τακτικής τους συμπεριφοράς μέσα από τα αγωνιστικά παιχνίδια και το ψυχικό δέσιμο με τους συμπαίκτες τους μέσα από την καθημερινή τους επαφή και προσπάθεια, είναι στοιχεία που κτίζονται  ιδανικά την περίοδο της προετοιμασίας και δημιουργούν σιγά σιγά  και την ταυτότητα της κάθε ομάδας.

Είναι κοινά αποδεκτό σε όλους τους προπονητές, ότι μια  καλά δομημένη και καταρτισμένη προετοιμασία είναι το βασικότερο συστατικό μιας επιτυχημένης ποδοσφαιρικής χρονιάς».




Ο Βλάσης Χατζηαναστασίου είναι πτυχιούχος  ΤΕΙ Διοίκηση Επιχειρήσεων του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας. Είναι κάτοχος διπλώματος UEFA B΄ της ΕΠΟ με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος προπονητή. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου. Αγωνίστηκε 21 χρόνια σε ομάδες της Ανατολικής Αττικής. Διετέλεσε για δύο χρόνια ενωσιακός προπονητής της ΕΠΣΑΝΑ.




Δημήτρης Παρίσης
dimitrisparisis@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου