Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ











Ο Γενικός Αρχηγός είναι το Α και το Ω σε μια ομάδα, τα πάντα όλα. Βασικότατο πόστο, για έναν άνθρωπο που πρέπει να ξέρει "καντάρια μπάλα". Είναι διοικητικός παράγοντας, μέλος του Δ.Σ και παράλληλα αθλητής. Συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε διοίκηση και αγωνιστικό τμήμα.

Πρέπει να γνωρίζει τους ποδοσφαιριστές απ΄ έξω και ανακατωτά. Να έχει πλήρες ενημερωμένο βιογραφικό για τον καθένα ξεχωριστά. Βρίσκεται πάντα, σε όλες τις προπονήσεις και ενημερώνεται "ιδίοις όμμασι" για το οτιδήποτε "κινείται, πετάει και κολυμπάει".

Έχει δικαίωμα εισόδου στα αποδυτήρια "εννοείται κεκλεισμένη πόρτα", αλλά δεν μιλάει, μόνο ακούει όταν μιλάει ο κόουτς. Μεταφέρει τα όποια αιτήματα, παράπονα των παικτών, αφού τα πάρει "προσέξτε αυτό" από τον κόουτς.

Τηρεί την πρέπουσα ιεραρχία και είναι ο συνοδός της ομάδας παντού. Κάθεται στον πάγκο από το 1΄ έως το 90΄ λεπτό. Δεν επιτρέπει την απομάκρυνση από τον πάγκο οποιουδήποτε παίκτη, εκτός κι αν τραυματιστεί. Εξυπακούεται ότι και ο ίδιος δεν απομακρύνεται από τον πάγκο, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του αγώνα.
Ποτέ δεν αφήνει τον κόουτς μόνο και ξεκρέμαστο. Είναι "εν ολίγοις" ο επιλοχίας, η μάνα του λόχου, το πανί του σκεπάζει τα πάντα.

Είναι ο μόνος ίσως αρμόδιος να αναλάβει αντί του προέδρου, αν ο τελευταίος αδυνατεί να "παραστεί" γιατί ξέρει τι παίζεται σε διοίκηση και αποδυτήρια.

Όποιος νομίζει ότι έχει αυτά τα προσόντα ας έρθει. Όποιος διστάζει, καλύτερα ας απομακρυνθεί.

Είναι εν κατακλείδι, ο Γενικός Αρχηγός, ο θυροειδής αδένας, που αν "χαλάσει", αλλάζει την ταυτότητα της ομάδας. Προσοχή ιδιαίτερη σε αυτό το πόστο.

Διοίκηση-Γενικός Αρχηγός-Κόουτς-Παίκτες-Οπαδοί. Αυτό το πεντάπτυχο μόνο ο Γενικός Αρχηγός μπορεί να το κρατάει ισορροπημένο.

Και κάτι τελευταίο και ίσως το σημαντικότερο, αυτός μεταφέρει την "σιγή ασυρμάτου" όταν δοθεί "εντολή άνωθεν".

ΥΓ. αυτό το άρθρο δημοσιεύεται εξ αφορμής ενός Σαββατιάτικου περιστατικού, που ήμουν αυτόπτης μάρτυς και με το δικαίωμα ενός βετεράνου δημοσιογράφου που διάκειται με πολλή αγάπη.



Δημήτρης Παρίσης
dimitrisparisis@hotmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου