Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

ΚΟΟΥΤΣ Ο ΑΡΧΙΠΑΙΚΤΗΣ

 




Η μακροχρόνια ενασχόληση μου με το ποδόσφαιρο και η συνεχής μου επαφή με τους κόουτς, μου έχουν προσφέρει συναρπαστικές στιγμές, στον ποδοσφαιρικό χώρο. Το χρέος μου, λοιπόν, στο πρόσωπο του τεχνικού είναι παντοτινό. Αλλά τι είναι κόουτς;

Κατά την ταπεινή μου άποψη, ως πρόσωπο ο κόουτς πρέπει να διαθέτει, μαγνητισμό και αυτοπεποίθηση, απαραίτητα. Να ξέρει να συνεργάζεται με τους γύρω του. Πράγμα που απαιτεί, προχωρημένη ψυχολογία, διπλωματία και διάκριση. Επίσης, πρέπει να διαθέτει οργανωτικές ικανότητες. Για να μπορεί να οργανώνει, αφενός μεν την προσωπική του καριέρα και αφετέρου να καταστρώνει το εκάστοτε αγωνιστικό πλάνο, του αγώνα. Επίσης, να βρίσκει χρόνο για μελέτη που είναι απαραίτητη για την προσωπική του εξέλιξη.

Ο κόουτς χρειάζεται έναν συνδυασμό, όχι μόνο στα μυστικά της μπάλας, αλλά και στα ανθρώπινα χαρίσματα. Ιδίως όταν πρόκειται να δημιουργήσει σχέσεις διαρκείας με συγκεκριμένες ομάδες. Επίσης, πρέπει να είναι έτοιμος για τα πάντα και να έχει αστραπιαία αντανακλαστικά, ώστε να αντιδρά και να καλύπτει ότι απρόοπτο συμβεί. Π.χ όταν μερικοί παίκτες ξεμένουν από δυνάμεις ή χάνουν κάποιες φάσεις. 

Ο κόουτς ζει, την έκσταση και την ικανοποίηση, που τον συνεπαίρνουν όποτε βρίσκεται στον πάγκος ενός αγώνα. Γιατί, το να κατευθύνεις, μια ομάδα είναι φανταστική εμπειρία. Ο κόουτς και η ομάδα των έντεκα ίππων καλπάζουν μαζί και ανάλογα με την ροή του αγώνα χαλιναγωγεί ή αφήνει ελεύθερους τους παίκτες.

Το έργο του κόουτς, γίνεται πιο εύκολο, σε ομάδες που ξέρει καλά και γνωρίζει ότι οι παίκτες ξέρουν την φιλοσοφία του. 

Τέλος, για το δεκάρι ή τα αμυντικά χαφ, τους αρκεί να είναι καλοί παίκτες και να έχουν εξαιρετική τεχνική. Ο κόουτς όμως, είναι ο αρχιπαίκτης που κερδίζει τα ματς. Άσχετα αν μερικοί, υποτιμούν την συμβολή του στην έκβαση του αγώνα.


Δημήτρης Παρίσης

dimitrisparisis@hotmail.com



www.facebook.com/Αθλόραμα-1700213963607105

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου