Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΣΤΟ ΑΓΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΣΗ










Οι ερωτήσεις που τριγυρνούν στο μυαλό όλου του κόσμου είναι, θα τα καταφέρουμε; Θα το ξεπεράσουμε; Τι θα γίνει αν;

Η απάντηση είναι μία, ψυχραιμία. Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε και να μας διακατέχει πανικός. Εάν τηρήσουμε σωστά τις συμβουλές των ιατρών και δείξουμε σύνεση, τόσο πιο γρήγορα θα το ξεπεράσουμε, θα βγούμε νικητές και θα εξαλείψουμε τον ιό του κορονοϊού.

Η κλινική εικόνα του κορονοϊού εμφανίζει ελαφρά συμπτώματα, δεκαδικό πυρετό, κόπωση και βήχα. Ο πυρετός μερικές φορές, μπορεί να εμφανιστεί και με δύο μέρες καθυστέρηση. Αυτό που πρέπει να πράξουμε, είναι να παραμείνουμε σπίτι, να καταναλώνουμε θρεπτικές τροφές που θα ενδυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας και πολλά υγρά.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται τρεις ή δεκατέσσερις ημέρες μετά τη μόλυνση και διαρκούν δύο εβδομάδες.

Σε περίπτωση δύσπνοιας και αφυδάτωσης, τότε και μόνο τότε πηγαίνουμε στο νοσοκομείο. Σκοπός αυτού, την αποφυγή συνωστισμού και της άσκοπης έκθεσης σε μολυσματικό περιβάλλον.

Προσέχουμε και προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Δηλαδή, άτομα με χρόνια ιατρικά προβλήματα, άτομα τρίτης ηλικίας αλλά και τους άστεγους.

Οι συμπολίτες μας που είναι άστεγοι χρειάζονται την αμέριστη βοήθεια όλων μας. Δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης ιατρικής περίθαλψης, είναι συνεχώς εκτεθειμένοι και η πρόσβαση για να μπορέσουν να τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής είναι πολύ δύσκολη. Η βοήθεια που μπορούμε να τους παράσχουμε εμείς ως απλοί πολίτες, είναι να τους τροφοδοτούμε με συσκευασμένα τρόφιμα, νερό και αντισηπτικό.

Προστατεύουμε τα παιδιά μας. Ειδικά τις μικρές ηλικίες. Δεν τα υπέρ εκθέτουμε σε μεγάλο όγκο δεδομένων. Απαντάμε με ηρεμία σε όλες τις ερωτήσεις τους και τους εξηγούμε με σωστά λόγια, αναλόγως την ηλικιακή τους ανάπλαση, γιατί έχει αλλάξει η καθημερινότητα τους και τι σημαίνει κορονοϊός.

Για την ομαλή έκβαση από αυτή την δύσκολη κατάσταση και την γρήγορα επαναφορά στην κανονικότητα μας, μένουμε σπίτι, προφυλάσσοντας έτσι τις ευπαθείς ομάδες αλλά και τον εαυτό μας. Είναι μία αφορμή για να αξιοποιήσουμε ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο μας και να εκτιμήσουμε ότι δεδομένο είχαμε έως τώρα.



Πηγή Δημήτριος Παπαδημητριάδης
Ψυχίατρος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου