Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΑΒΑΣΙΑΔΗ











Ζητήσαμε από τον  στράικερ Γιάννη Γκαβαδιάδη, να μα δώσει τον ορισμό του σέντερ φορ, θέση στην οποία διακρίνεται. Είναι μια προσπάθεια του ΑΘΛΟΡΑΜΑΤΟΣ να αναδείξουμε τις θέσεις των παικτών μέσα στο γήπεδο με τα μάτια των πρωταγωνιστών.





"Ο ρόλος του επιθετικού σε μια ομάδα, θεωρώ πως είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ώστε μια ομάδα να βάλει υψηλούς στόχους!

Σαφώς όπως όλοι γνωρίζουμε οι άμυνες δίνουν τα πρωταθλήματα, αλλά στην ζωή είναι πιο εύκολο να καταστρέψεις κάτι παρά να δημιουργήσεις, έτσι ακριβώς είναι και στο ποδόσφαιρο, όταν όλη η ομάδα αγωνίζεται ενενήντα λεπτά για να δημιουργήσει μία αξιοπρεπή φάση για γκολ. Ο σέντερ φορ είναι εκεί για να την υλοποιήσει, για αυτό πληρώνεται αυτή είναι η δουλειά του. 

Μπορεί να είναι μέτριος ή και κακός κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά όταν του έρθει μισή ευκαιρία πρέπει να την κάνει γκολ έτσι ώστε να μην πάει χαμένος όλος ο κόπος των συμπαικτών του, του προπονητικού team και παράλληλα να χαροποιήσει όλους τους φιλάθλους της ομάδος του!

Άλλωστε όλοι μας έχουμε πανηγυρίσει με την ψυχή μας πολλά γκολ αγαπημένων μας ομάδων, δεν είναι τυχαίο αυτό! Σίγουρα όμως είναι το ίδιο απαραίτητος όσο είναι όλοι οι συμπαίκτες του ακόμα και αυτοί όπου βρίσκονται στον πάγκο, γιατί το ποδόσφαιρο είναι εκατό τοις εκατό ομαδικό άθλημα!

Τα προσόντα που απαιτεί η θέση του σέντερ φορ, με τον καιρό έχουν αλλάξει με βάση τις ανάγκες του ποδοσφαίρου. Κάποτε λέγαμε σέντερ φορ "περιοχής" ο δυνατός ψηλός με το καλό κεφάλι και το ένστικτο του κίλερ! Το 2020 πλέον "βλέπουμε" να αγωνίζονται σαν σέντερ φορ, ποδοσφαιριστές με πιο χαμηλό κέντρο βάρους που δεν είναι καλοί κεφαλοσφαιριστές, ούτε έχουν την απαραίτητη δύναμη, αλλά έχουν πολύ καλή διείσδυση, επαφή με την μπάλα και ταχύτητα.

Από εκεί και πέρα το σέντερ φορ πρέπει να έχει ΥΠΟΜΟΝΗ, γιατί ένα παιχνίδι μπορεί να μην εξελίσσεται όπως το περίμενε, αλλά δεν πρέπει να εξαντλεί την υπομονή του, πρέπει να είναι αφοσιωμένος στον στόχο του γιατί μπορεί να δημιουργηθεί μια φάση από το πουθενά και εκεί πρέπει να φανεί αντάξιος τον προσδοκιών!

Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές βλέπουν το τέρμα πολύ μικρό για αυτό και η δουλειά του επιθετικού καθιστάτε η πιο δύσκολη, γιατί πρέπει να έχει ΚΑΘΑΡΟ ΜΥΑΛΟ,  να μην έχει ΑΓΧΟΣ και να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σωστό σέντερ φορ ανεξαρτήτου ύψους και άλλων στοιχείων, πρέπει να έχει το ΕΝΣΤΙΚΤΟ του γκολ και καλή ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ, έτσι ώστε πριν του έρθει η μπάλα, να ξέρει που βρίσκεται σε σχέση  με το τέρμα και ήδη να σκέφτεται ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να επιτεύξει τον στόχο του.
Και τέλος να μπορεί να ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ φάσεις από το μηδέν και να τις κάνει γκολ με προσωπικές του ενέργειες".





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου