Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ





Φιλοσοφική γλώσσα




Τα αρχαία χρόνια, προ Χριστού, ένας άρχοντας έστειλε ένα αρνάκι σε έναν φιλόσοφο με την εντολή να το θυσιάσει στους θεούς και να του στείλει όποιο κατά την γνώμη του, καλό πράγμα είχε το αρνάκι.
Πράγματι ο φιλόσοφος το θυσίασε και του έστειλε την γλώσσα του αρνιού.

Τον επόμενο χρόνο, ο άρχοντας του έστειλε ξανά ένα αρνάκι να το θυσιάσει και αυτή την φορά να του στείλει το χειρότερο πράγμα που είχε το αρνάκι. Ο φιλόσοφος του έστειλε ξανά την γλώσσα του σφαγίου και μία επιστολή.

"Άρχοντα μου, αυτό το μικρό πραγματάκι που λέγεται γλώσσα είναι το σημαντικότερο εργαλείο στα χέρια του ανθρώπου. Η γλώσσα γεννάει την καλή και την κακή φήμη. Σπιλώνει υπολήψεις, ξυπνάει όμως και ηρωισμούς.

Κλείνει σπίτια, αλλά και παντρεύει το παιδί σου, ανοίγοντας έτσι με τον γάμο του ένα νέο σπιτικό. Στέλνει στο απόσπασμα τον αθώο (συκοφαντία), αλλά και αθωώνει τον ύποπτο (αλήθεια).

Συστήνει τον άνθρωπο. Από το πως μιλάει για τον άλλον. Εάν λέει λόγια καλά για τον άλλον, είναι καλός άνθρωπος. Αν λέει λόγια κακά για τον άλλον, είναι κακός άνθρωπος. 

Δημιουργεί πλάνες (κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικές), αλλά και ορθοτομεί  Η γλώσσα εν ολίγοις άρχοντα μου, οικοδομεί αλλά και καταστρέφει. Η χρήση της θέλει προσοχή. Είναι θανατηφόρο εργαλείο με απίστευτες καταστροφικές δυνατότητες. 

Αλλά είναι και ευλογημένη σμίλα προάγει πολιτισμό και σμιλεύει ψυχές και συνειδήσεις. Από εσένα άρχοντα μου και από τον καθένα, εξαρτάται τι πρόσημο θα της βάλεις".

Αυτά του έγραψε ο φιλόσοφος στην επιστολή του. Τι να προσαφαιρέσουμε εμείς;

ΥΓ. Υπάρχει η ξύλινη γλώσσα, αυτή που λέει λέει και τίποτα δεν λέει και η βιωματική γλώσσα, αυτή που δεν λέει πολλά αλλά καταθέτει βιώματα.


Αμήν


Δημήτρης Παρίσης
dimitrisparisis@hotmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου