Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΤΖΙΩΚΑΣ ΠΟΛΛΑ ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ









Ηγέτης στο κέντρο της άμυνας ο Γιώργος Μαντζιώκας καθώς διαθέτει ποιότητα και εμπειρία. Μαζί του θελήσαμε να μοιραστούμε μερικές αλήθειες του ποδοσφαίρου. Ουσιώδης και καίριος ο λόγος του.


-Γιώργο τι είναι το ποδόσφαιρο για εσένα;

Είναι το όνειρο μου, να παίζω μπάλα γιατί το γουστάρω πολύ. Επίσης, για μένα λειτουργεί το ποδόσφαιρο ως αποσυμπιεστής στο φορτίο της καθημερινότητας. 


-Βλέπεις να υπάρχουν ταλέντα στο ποδόσφαιρο;

Υπάρχει ταλέντο, αλλά χρειάζεται υπομονή, επιμονή και πολύ δουλειά. Γεννιέσαι ταλαντούχος αλλά το εξελίσσεις θετικά μόνο με την δουλειά, αλλιώς πάει χαμένο. Τα σημερινά παιδιά έχουν μια αδημονία. Θέλουν να γίνουν εν μία νυκτί Μέσι. Ξεχνούν ότι και ο Αργεντινός σούπερ σταρ έχει πίσω του χιλιάδες χιλιόμετρα τρέξιμο και τόνους ιδρώτα. Θέλουν να αποκτήσουν φήμη χωρίς κόπο και μόχθο. Εδώ θέλω να τονίσω, ότι η καλή δουλειά πρέπει να γίνεται στις υποδομές και μάλιστα σε παιδιά μέχρι δέκα-δώδεκα χρονών το πολύ. Να καταλάβουν οι προπονητές ότι είναι κοινωνικοί λειτουργοί και ότι τα παιδιά πλάθονται και μαθαίνουν το ποδόσφαιρο μέχρι τα δώδεκα. Στην εφηβεία τους που βιώνουν μία οργανική έκρηξη, δύσκολα να δεχτούν υποδείξεις. Όμως εάν έχεις θέσει τις γερές βάσεις όπως προείπαμε, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα.



-Πες μου την γνώμη σου για τα παιδιά που επιδιώξουν την ένταξη τους στις ΠΑΕ.


Αυτό αφορά τον πρωταθλητισμό. Είναι ένα δύσκολο κομμάτι που θέλει πολύ προσοχή. Τα παιδιά πρέπει να διαθέτουν όλο το πακέτο. Ταλέντο, γνωριμίες, υπομονή και την στήριξη των γονιών τους. Θα ήθελα όμως να προτείνω να διαλέξουν μικρές ΠΑΕ. Να μην θέλουν να πάνε στον Ολυμπιακό ή στον Παναθηναϊκό ή στην ΑΕΚ. Γιατί εκεί θα μπουν στο τρυπάκι του δανεισμού. Θα έχουν στο βιογραφικό τους ότι είναι παίκτες του Ολυμπιακού π.χ, δεν θα παίξουν ποτέ και θα βρίσκονται δανεικοί σε κάποιες μικρο ΠΑΕ μικρότερων κατηγοριών. Προτιμώ λοιπόν τις μικρές ΠΑΕ για να έχουν την ευκαιρία να παίξουν και να αναδειχθούν και να πάρουν μεταγραφή στις μεγάλες ΠΑΕ. 



-Παρατηρείται ένα φαινόμενο τελευταία, δεκαπεντάχρονοι παίκτες να παίζουν στις ανδρικές ομάδες.


Σωστά. Οι πρόεδροι των ομάδων επειδή δεν υπάρχουν τα λεφτά όπως πριν, για να προβούν σε έμμισθες προσθήκες στο ρόστερ τους ανεβάζουν παιδιά από το εφηβικό στην ανδρική ομάδα, παιδιά που εννοείται ότι διαθέτουν κάποιο ταλέντο. Εδώ θα πρέπει να κάνω μία επισήμανση, θα πρέπει τα παιδιά να λένε τα πάντα στους γονείς τους. Ότι τους συμβαίνει και τους προβληματίζει. Να μην τα κρατούν μέσα τους γιατί εξωτερικεύοντας τα, μόνο κέρδος θα έχουν. 



-Γιώργο τι έχουμε να πούμε για τα παιδιά που επιστρέφουν από τις ΠΑΕ;

Για τα παιδιά λοιπόν που δεν έπιασαν όπως λέμε στις ΠΑΕ και επιστρέφουν στο ερασιτεχνικό, πρέπει να διαθέτουν μεγάλα ψυχικά αποθέματα για να μπορέσουν να επανακκινηθούν ως ποδοσφαιριστές. Να διώξουν μακριά την όποια απογοήτευση και τις αρνητικές σκέψεις. Να πιστέψουν ότι δεν είναι χαμένοι κι ότι μπορούν να προσφέρουν την πείρα και την γνώσεις τους, στους νέους τους συμπαίκτες. 



-Η γνώμη σου για την ΕΠΣΑΝΑ;

Έχω μόλις δύο χρόνια που μετέχω στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑΝΑ και ίσως η γνώμη μου να μην είναι τόσο ολοκληρωμένη. Βλέπω όμως, ταλαντούχους παίκτες και παράγοντες που πασχίζουν με ότι κονδύλια εξασφαλίσουν, να δημιουργήσουν καλές συνθήκες άθλησης. 



-Πως είδες το φετινό πρωτάθλημα και την πορεία της ομάδας σου τον Νικολακάκη;


Νομίζω ότι αν συνεχιζόταν το πρωτάθλημα με τις τότε συνθήκες, θα καταφέρναμε να πάρουμε την άνοδο. Είχαμε δυνάμεις. Υπήρχε υλικό ποιοτικό και ταλέντο και πιστεύω ότι σίγουρα θα ήμασταν στην πρώτη τριάδα. Το επίπεδο στη Β΄ ΕΠΣΑΝΑ ήταν ανταγωνιστικό. Δεν υπήρξε η υπερομάδα να κάνει τη διαφορά και σίγουρα ο τίτλος θα κρινόταν στη διάρκεια και η τριάδα ανόδου θα παιζόταν ως την τελευταία αγωνιστική. 



-Ποιο είναι το κέρδος ενός παίκτη που ασχολείται με το ποδόσφαιρο; 

Το βασικότερο είναι η κοινωνικότητα. Το παιδί μαθαίνει στο ομαδικό πνεύμα. Βλέπει και ζει την πραγματικότητα. Παρατηρεί και τους εντάξει χαρακτήρες και τους μη εντάξει. Γεύεται την αδικία και γενικά παίρνει μία γεύση για το πως είναι η ζωή στην πραγματική της διάσταση. Παιδιά με σωστές βάσεις και στόχους μόνο κέρδος έχουν να αποκομίσουν με την ενασχόληση τους από το ποδόσφαιρο.





Δημήτρης Παρίσης
dimitrisparisis@hotmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου