Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Ο ΚΑΦΕΣ ΤΗΣ...ΣΙΩΠΗΣ

 





Η κούραση της δουλειάς είναι ωφέλιμη, γιατί μας αυξάνει τις αντοχές μας. Έτσι, όταν κάνεις ένα διάλειμμα από την εργασία σου, για να πας για ένα καφεδάκι, προσφέρεις ένα σημαντικό δώρο, στον εαυτό σου.

Αυτό έπραξα κι εγώ προχτές όταν βρέθηκα στο κέντρο της Αθήνας για δουλειά. Πήγα να πιώ ένα καφεδάκι στο καφενείο του Μάκη του Ψύλλου. 

Το καφενείο είναι στην πλατεία Αγάμων στου Ψυρρή. Το είχα στέκι ως φοιτητής και τώρα όποτε μου δίνεται η ευκαιρία το επισκέπτομαι.

Εδώ επικρατεί ένα άτυπο πρωτόκολλο άκρως ενδιαφέρον μεταξύ καφετζή και θαμώνα. Προσέξτε. Μπαίνεις μέσα και δεν λες λέξη, ούτε καλημέρα. Κάθεσαι και χτυπάς μια φορά μόνο παλαμάκια, έπειτα φωνάζεις "παιδί".

Αμέσως, έρχεται ένα παιδί ηλικίας 85-87 χρονών. Στέκεται μπροστά σου με τα χέρια στις τσέπες της ποδιάς που φοράει και σε κοιτάει στα μάτια για λίγα δεύτερα. Ύστερα βγάζει το δεξί χέρι και πιάνει την πετσέτα, που έχει στον αριστερό ώμο του. Την χτυπάει στον αέρα και κάνει μεταβολή. Γυρνώντας φωνάζει "έφτασε".

Σου φέρνει πάντα μόνο ελληνικό, σε χοντρό φλιτζάνι με πιατάκι και ένα κουλουράκι σμυρναίικο. Χωρίς χαρτοπετσέτα και χειμώνα καλοκαίρι ένα ποτήρι κρύο νερό. Εσύ δοκιμάζεις και παραδόξως πίνεις τον καφέ σου όπως τον ήθελες, σαν να του είχες δώσει παραγγελία. Παράδοξο πράγμα. Κοιτάς την αίθουσα και το μάτι σου πέφτει σε έναν μαυροπίνακα, ενός τετραγωνικού μέτρου, που γράφει με κιμωλία. Ο καφές κάνει 1.20 ευρώ. 1 ευρώ ο καφές και είκοσι λεπτά απαραίτητα για το παιδί.

Εσύ φροντίζεις να έχεις ακριβώς το αντίτιμο, το οποίο το βάζεις στο πιατάκι του καφέ. Αν δεν το έχεις και φωνάξεις "να πληρώσω παρακαλώ", εισπράττεις την καθιερωμένη ατάκα από τον Μάκη. "Την επόμενη φορά" και αυτομάτως παίρνει την κιμωλία και γράφει στον μαυροπίνακα. Ντεμπεσίρι ένας μέτριος.

Φεύγεις και την επόμενη φορά που θα έρθεις, πρώτα πρώτα πριν χτυπήσεις παλαμάκια, να ακουμπήσεις στο τραπέζι το χρέος σου. Αλλιώς άδικα θα περιμένεις να εμφανιστεί το παιδί. 

Ας αφήσουμε τους εγωισμούς μας και ας ασπαστούμε την...παραξενιά ενός ιδιαίτερου συνανθρώπου μας. Μόνο καλό έχουμε να εισπράξουμε. Καμία φορά και τα ιδιαίτερα ωφελούν.


Δημήτρης Παρίσης 

dimitrisparisis@hotmail.com


www.facebook.com/Αθλόραμα-1700213963607105 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου