Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΥΦΑΝΤΙΔΗΣ "ΜΕΙΝΕΤΕ ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΟΙ"














Ζητήσαμε από τον ψυχολόγο Αχιλλέα Υφαντίδη να μας βοηθήσει με τις γνώσεις του, πως μπορούμε ψυχολογικά να παλέψουμε τον κορωνοϊό, όντας σε καραντίνα και περιορισμό κινήσεων.



"Βασικό κομμάτι είναι να καταλάβουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Να το αποδεχτούμε ως πρόβλημα και κατόπιν να περάσουμε στο στάδιο της επίλυσης του. Γνωρίζουμε ότι ο κορωνοϊός είναι αόρατος και θανατηφόρος και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του αυτή τη στιγμή, είναι η καραντίνα και οι ελεγχόμενες μετακινήσεις μας. Όσες χώρες (Αγγλία-Τουρκία) δεν προέβησαν σε καραντίνα απέτυχαν οικτρά". 



ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 




"Πρέπει να πειθαρχήσουμε ασυζητητί στις εντολές και τις υποδείξεις της πολιτείας. Δεν πρέπει να κάνουμε τις λεγόμενες μαγκιές και να πιστέψουμε ότι η πειθαρχία μας ανεβάζει στο επίπεδο της ωριμότητας. 

Κατά δεύτερον οι κινήσεις μας να είναι οι τελείως απαραίτητες σεβόμενοι τον εαυτό μας, αλλά και τον συνάνθρωπο. Όχι λοιπόν στις άσκοπες και άνευ λόγου μετακινήσεις. 

Πρέπει να πιστέψουμε λοιπόν, ότι η καραντίνα είναι μονόδρομος και να βάλουμε τα παιδιά μας, τους εαυτούς μας και τους παππούδες μας σε ένα καινούριο πλαίσιο, χαρούμενο. 

Αυτό το επιτυγχάνουμε όταν υποδείξουμε στα παιδιά μας πως πρέπει να ξεχωρίζουν τις ωφέλιμες από τις μη ωφέλιμες ειδήσεις που λαμβάνουν κατά κόρον αυτές τις μέρες. Να αναδείξουμε δηλαδή την κριτική σκέψη των παιδιών. 

Να καθίσουμε όλοι μαζί σαν οικογένεια να δούμε ένα ντοκιμαντέρ, να ακούσουμε τα παιδιά μας και τους μεγάλους πως βιώνουν και την άποψη τους περί της πανδημίας. Να δουλέψουμε δηλαδή πάνω στον ποιοτικό χρόνο που μας δίνει (αυτός ο εγκλεισμός μας). 

Δεν πρέπει  να μας καταλάβει φόβος και πανικός. Ο φόβος είναι χρήσιμο συναίσθημα όταν μας βοηθάει στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Πως δηλαδή θα αναγνωρίζουμε ποιες είναι οι σωστές δράσεις μας. Οποιαδήποτε άλλη μορφή φόβου θα την απορρίπτουμε. 

Πρέπει να δουλέψουμε στην αλληλεγγύη και να αναγνωρίσουμε τους μικρούς καθημερινούς ήρωες που βρίσκονται δίπλα μας και μας βοηθούν σε αυτή τη δύσκολη φάση. Μιλάω δηλαδή πέρα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για τους φαρμακοποιούς, τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα που πρέπει να μένουν ανοικτά για τις πρώτες ανάγκες μας (φούρνοι κλπ).

Κλείνοντας, θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν είναι σύντομος πόλεμος, αλλά θα έχει διάρκεια.
Πρέπει δε να μείνουμε σε φάση επαγρύπνησης και ετοιμότητας και να γνωρίζουμε ότι όταν με το καλό περάσει, θα μας κάνει πιο ώριμους και θα μας επιτρέψει να αναθεωρήσουμε αξίες και τη χρησιμότητα μικροπραγμάτων που τα θεωρούσαμε δεδομένα και περνούσαν απαρατήρητα".


Ευχαριστούμε πολύ τον εξαίρετο επιστήμονα Αχιλλέα Υφαντίδη για τις χρήσιμες συμβουλές του και τον χρόνο που διέθεσε για την επικοινωνία μας.

Ο Αχιλλέας Υφαντίδης είναι Ψυχολόγος-Επικοινωνιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης στις σχολές προπονητών UEFA της ΕΠΟ.




Δημήτρης Παρίσης
dimitrisparisis@hotmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου