Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ







Ισόβιοι μασκοφόροι




Πριν λίγες μέρες βρέθηκα σε ένα σούπερ μάρκετ. Μπροστά μου, στα χαρτικά, ήταν μία νεαρή μητέρα, με τα δύο μικρά παιδιά της και διαπληκτιζόταν με τον υπάλληλο του καταστήματος.

Το θέμα ήταν, ότι, λόγω κορωνοϊού, της απαγόρευε να πάρει όσα ήθελε αυτή, χαρτικά και οινοπνεύματα. Εκείνη δεν υπάκουε και με έντονες φωνές ζητούσε να γίνει το δικό της, αδιαφορώντας για όλους εμάς που ήμασταν πίσω της, στην ουρά.

Πριν από ένα μήνα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συνάντησα έναν ποδοσφαιριστή, που είχα χρόνια να δω. Όπως μου αποκάλυψε, τώρα είναι προπονητής, στις Κ8 και Κ10 μιας ιστορικής ομάδας της ΕΠΣΑ.

Παιχτούρα ο Πάνος από τις λίγες, αλλά λόγω χαρακτήρα αδίκησε τον εαυτό του. Όταν έπαιζε, ήθελα μία μπάλα για την πάρτη του. Γκρίνιαζε στους συμπαίκτες του, γιατί δεν τον "έπαιζαν". Στους αντιπάλους, γιατί τον "έκοβαν" ανορθόδοξα και στους διαιτητές γιατί τον "αδικούσαν" με τα σφυρίγματα τους.
Το αποτέλεσμα ήταν να είναι μία μέσα και τρεις έξω λόγω καρτών.

Ο προβληματισμός μου, για την νεαρή μητέρα και τον κόουτς, είναι ο εξής.

Υποτίθεται ότι εμείς οι μεγάλοι, διδάσκουμε τα παιδιά μας, να έχουν υπακοή και σεβασμό. Ενώ με το παράδειγμα μας, την συμπεριφορά μας, τους λέμε, ότι δεν πρέπει να υπακούν στους κανονισμούς, όταν αυτοί έρχονται σε αντίθεση με τα θελήματα μας.

Τι μάθημα πήραν αυτά τα μικρά παιδιά, από το φέρσιμο της μητέρας τους; Τι θα μάθουν τα τζούνιορ από έναν ανυπάκουο και γκρινιάρη κόουτς;

Έχουμε την εντύπωση, ότι τα παιδιά μας, μας ακολουθούν πιστά. Έχουμε σκεφτεί όμως, τι βλέπουν σε εμάς; Βλέπουν τελικά ότι αυτά που λέμε, δεν τα έχουμε βιώσει. Οι σχέσεις μας με τα παιδιά, χτίζονται καθημερινά και απαιτούν ειλικρίνεια.

Δεν χρειάζονται παχιά λόγια. Τα παιδιά, μας νιώθουν, παρά μας ακούνε και μας κρίνουν. Ίσως κάποια μέρα, ο Θεός να φυλάξει, να εισπράξουμε από αυτά, τη διαπίστωση τους. Δεν ήσουν καλός γονιός ή ήσουν η ντροπή του ευ αγωνίζεσθε.

Ας προσέξουμε λοιπόν, το φέρσιμο μας και οι πράξεις μας να συμφωνούν κατά αρχήν και κατά δεύτερον να πιστέψουμε, ότι η νοοτροπία μας τα διαπαιδαγωγεί και τίποτε άλλο.

Ο σοφός μας λαός λέει εύστοχα "Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις". Για όλους εμάς το λέει που έχουμε προσωπίδα, μάσκα όχι λόγω κορωνοϊού, αλλά επειδή μάθαμε να είμαστε δια βίου μασκοφόροι κατά το δοκούν και των περιστάσεων.


Αμήν



Δημήτρης Παρίσης
dimitrisparisis@hotmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου