Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Η ΦΑΝΕΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΕΝΤΕΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΟΥΛΙΑ











Ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής του Αστέρα Βάρης Γιώργος Ντούλιας, μας δίνε τον ορισμό και τη χρησιμότητα του ακραίου επιθετικού που φέρει τον αριθμό 11 στην πλάτη.



"Ο ακραίος επιθετικός είναι συνήθως ένας εντυπωσιακός σε κινήσεις ποδοσφαιριστής που έχει μεγάλη ικανότητα στο ένας εναντίον ενός. Σημαντικά χαρακτηριστικά που τον συνοδεύουν είναι η ταχύτητα και η έκρηξη στην κίνηση του.

Ξεκινώντας από την άκρη, κοντά στην πλάγια γραμμή, συνήθως ενέργειες του, που προσπαθεί να φέρει τη μπάλα στην περιοχή είτε με σέντρα είτε με κατοχή από τον ίδιο. Αυτό ορίζει και η σημαντικότητα που έχουν τα τεχνητά αυτά στοιχεία για τη θέση του, δηλαδή η σέντρα-πάσα, ή διείσδυση-πάσα ή διείσδυση, ή προσποίηση, το τελικό σουτ. Δίνει αρχικά το πλάτος για να πάρει την μπάλα από τους μέσους, στηρίζει και διευκολύνει τις κινήσεις και την άνοδο του ακραίου αμυντικού της ομάδας του με τον οποίο συνεργάζεται και να δημιουργήσουν επιθετική υπεραριθμία. 

Κλείνει με και χωρίς την μπάλα στην περιοχή: με την μπάλα, να δημιουργήσει συνθήκες 1-2 κάθετης πάσας στους συμπαίκτες του στην πλάτη της άμυνας ή πάσα για σουτ. Ενώ όταν είναι με αντίθετο πόδι, για να βρει χώρο για σουτ ο ίδιος. 

Χωρίς τη  μπάλα με διαγώνια κίνηση για να δεχθεί την τελική πάσα στην πλάτη της άμυνας ή για να βρεθεί σε θέση βολής κοντά στο δεύτερο δοκάρι όταν η επίθεση εξελίσσεται στην απέναντι πλευρά.

Αμυντικά ο ρόλος του είναι σημαντικός καθώς επιστρέφει για να πάρει θέση στο σχηματισμό της ζώνης άμυνας, στηρίζει τον ακραίο αμυντικό και μαζί εφαρμόζουν πίεση στον χώρο τους".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου